• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Samoniklo bilje
  • Grmlje
  • Drveće
  • Industrijske biljke
  • Sukulenti
  • Uređenje vrta
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
bamija-u-vrtu

Čaj od bamije

Autor: Martina L.

  • 1 Kako pripremiti čaj od bamije
  • 2 Upotreba čaja od bamije
  • 3 Uzgoj i sadnja bamije na našim područjima

Čaj od bamije priprema se isključivo od plodova 12 sorti bamije. Dijelovi ploda ove ljekovite biljke se osuše i pripremaju u obliku ljekovitog napitka koji na prirodan način regulira šećer u krvi i koristi se kod probavnih i želučanih tegoba.

Bamija je tropska povrtnica, a može se konzumirati svježa i sušena. Poznata je još po nazivima okra i damini prsti. Budući da se u našim područjima još uvijek rijetko uzgaja, većinom se može nabaviti na tržnicama u sušenom obliku. Svježe bamija vrlo brzo gubi svoja ljekovita svojstva i vene pa se preporučuje iskoristiti unutar tri dana, a za to vrijeme se mora pohraniti u hladnjaku.

Smatra se da se od davnina uzgajala u dolini rijeke Nila te da je stigla s Arapskog poluotoka. Proširila se duž obale Sredozemnog mora, ali više prema istočnim dijelovima. U Europi se ne koristi puno, a popularizirana je u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Latinskih naziva Abelmoschus esculentus L. i Hibiscus esculentus L., bamija je poznata po svojim zelenim plodovima pomalo nalik mahunama i ljekovitoj sluzi koja se otpušta tijekom kuhanja. Poznata je i kao biljka koja pripada u skupinu afrodizijaka.

Plodovi bamije koriste se kao prilog uz meso, glavno jelo ili u salatama i varivima. Riječ je o svestranoj biljci koja se može pripremiti na različite načine. U susjednoj Bosni i Hercegovini specijalitet je jelo od bamije - begova čorba koja se priprema od različitog zapečenog povrća i mesa.

Osim plodova, jestive su i njezine sjemenke koje se prepržene koriste kao zdravija zamjena za kavu. Zamjenjuju kavu u azijskim i afričkim zemljama te u Turskoj.

Ako do sada niste imali priliku kušati ovu svestranu i egzotičnu povrtnicu, predlažemo da za početak isprobate čaj od bamije. U nastavku donosimo kako se priprema.

Kako pripremiti čaj od bamije

Ovaj čaj priprema se nešto drukčije od ostalih uobičajenih čajeva. Za pripremu bamija čaja ne koristi se proključala voda, već hladna ili eventualno mlaka koja će zadržati sva njezina ljekovita svojstva.

Listovi i stabljika 12 sorti bamije se prethodno osuše i usitne, a nakon toga biljka je spremna za pripremu čaja.

Za čaj će vam trebati dva decilitra hladne ili mlake vode i pola male žličice bamije. Nakon toga, čaj treba odstajati preko noći ili najmanje 12 sati. Preporučuje se piti na prazan želudac, odmah nakon buđenja pa ga je zbog toga najbolje pripremiti večer prije konzumiranja.

Sutradan ujutro čaj promiješajte i popijte bez cijeđenja. Potrebno je popiti čaj i sve dijelove namočene biljke, obvezno bez šećera ili bilo kojih drugih dodataka.

Čaj od bamije nema nikakvih zabilježenih nuspojava pa ga sigurno mogu piti djeca, dojilje i trudnice.

Kod lakših tegoba, poboljšanje ćete osjetiti već nakon što ste popili jednu šalicu čaja, a kod nešto težih tegoba koje uključuju kronična oboljenja, probavne i želučane smetnje, čaj je potrebno piti najmanje tri mjeseca kako bi počeo djelovati.

Upotreba čaja od bamije

Osušeni dijelovi bamije koji se koriste za pripremu čaja mogu pomoći kod ublažavanja svih tegoba povezanih sa želucem poput žgaravice, gastritisa, refluksa, Helicobacter pylori i drugih tegoba. Također, kod Chronove bolesti i svih bolesti probavnog sustava.

Bamija je specifična po visokom udjelu vlakana koja održavaju zdravu probavu i crijeva. Samim time, smanjuje upale crijeva i rektuma. Antioksidansi će se s druge strane pomoći kod uklanjanja štetnih tvari i toksina iz tijela.

Čaj se pije kao prevencija za srčana oboljenja i oboljenja koja njime nastaju. Koristite ga kod problema s jetrom, pomaže u očuvanju njezina zdravlja te kod problema masne jetre.

Nevjerojatna je njegova pomoć kod ublažavanja svih problema s astmom. Brojni antioksidansi u kombinaciji s vitaminom C smanjit će težinu napadaja, ali i njihovu učestalost.

Budući da se može pohvaliti niskim glikemijskim indeksom, bamija može zadržati razinu šećera u krvi u granicama normale i spriječiti njegove nagle skokove i padove.

Ako imate nizak udio željeza u krvi, pijte čaj od bamije koji će vam uz konvencionalne lijekove pomoći u podizanju njegove vrijednosti i sprječavanju anemije.

Bamija se često ispija i kod problema s viškom kilograma. Ona sasvim prirodno pomaže u reguliranju tjelesne težine i mršavljenju. Bogata je vlaknima i proteinima, a siromašna mastima i kalorijama.

Važno je napomenuti da se u svrhu zdravlja i ljepote koristi još i tinktura od bamije. Često se koristi upravo u kombinaciji s čajem zbog njezina još jačeg djelovanja.

Postoje dokazi da je bamiju koristila i Kleopatra u mnogim kombinacijama, što nije ni čudno budući da se danas smatra eliksirom mladosti - pomaže kod ublažavanja bora i zateže kožu. Osim toga, može pomoći i kod jačih upala prouzrokovanih aknama na licu.

Iako je čaj od bamije siguran za upotrebu i ne postoje štetne posljedice njegova korištenja, preporuka je da se prije korištenja javite liječniku koji će vam dati zeleno svjetlo za ispijanje čaja.

Uzgoj i sadnja bamije na našim područjima

Bamija je jednogodišnja povrtnica koja se može uzgojiti u toplim i sunčanim područjima. Ako je posijete u toplom dijelu godine, moći ćete uživati u ljekovitosti cijele biljke. Budite oprezni jer niske temperature joj mogu nanijeti velike štete. S obzirom na to, a i budući da se sije izravno u tlo na otvoreno, temperatura tla ne bi smjela padati ispod 15 stupnjeva.

Bamija je biljka s velikim brojem kultivara i sorti, a izbor koju ćete sijati ovisi o vama. Postoje krupne ili sitnije sorte, osim zelenih, postoje i neke druge boje, a najveće razlike svakako su one s obzirom na visinu. Neke vrste rastu samo do pola metra, dok druge mogu narasti i dva metra u visinu.

Bamija se sastoji od korijena, stabljike, pupova, listova, plodova i sjemenki, a zanimljivo je to da njezin predivni zvonasti cvijet žute boje cvate samo jedan dan.

U plodovima možete uživati od kraja lipnja pa sve do početka zime. Želite li i vi u svom vrtu imati ovu svestranu i posebnu biljku iznimne ljekovitosti saznajte ovdje sve o tome kako zadovoljiti uvjete sjetve te kako je održavati i njegovati kako bi ostvarila visoki prinos.

Foto: sarangib/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

zaštita okoliša

Što je ekološki vrt

Danas često možemo čuti izraze poput ekološki vrt te organski, permakulturni i bio vrt. Bitno je napomenuti kako između … [više] about Što je ekološki vrt

mikrovrt

Mikro vrtovi - kako ih napraviti

Za sve urbane i prezaposlene vrtlare koji ne mogu izdvojiti vrijeme ili nemaju prostor za veliki vrt, upravo su mikro … [više] about Mikro vrtovi - kako ih napraviti

krtičnjak

Kako se riješiti krtičnjaka

Svi koji imaju vrt vjerojatno su se susreli s problemom zvanim krtičnjak. Riječ je o nakupini zemlje koja izgleda poput … [više] about Kako se riješiti krtičnjaka

žuti listovi

Žuti listovi na biljkama

Kod uzgoja i njege biljaka nerijetko nailazimo na pojavu raznih bolesti i oštećenja, no nismo uvijek sigurni što je tome … [više] about Žuti listovi na biljkama

viseća tegla za cvijeće

Viseće tegle za cvijeće koje možete napraviti i sami

Gotove tegle za cvijeće iz specijaliziranih trgovina često su sve jednoličnog izgleda, a većini je i cijena previsoka. … [više] about Viseće tegle za cvijeće koje možete napraviti i sami

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

kamilica

Kamilica

lješnjak

Lješnjak

maslačak

Maslačak

rujevina u cvatu

Rujevina

korijander biljka

Korijander

začinsko bilje kopar

Kopar

jaglac

Jaglac

hmelj

Hmelj

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.