• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
čaj od mente

Čaj od mente

Autor: Martina P.

  • 1 Povijest mente
  • 2 Uzgoj i berba mente
  • 3 Priprema čaja od mente
    • 3.1 Čaj od mente za jačanje želuca, srca i izbacivanje štetnih tvari
  • 4 Upotreba mente
  • 5 Moguće nuspojave konzumacije čaja od mente
  • 6 Sušenje i čuvanje čaja od mente

U prirodi se može naći veći broj menta, sve one sadrže ljekovite tvari, ali znatno manje od paprene metvice koja se uzgaja i razmnožava samo presađivanjem i trganjem njezinih vriježa. Vriježama se nazivaju puzave stabljike kojima se menta ukorjenjuje, a iz vriježa rastu uspravne stabljike. Paprena metvica je križanac srodnih vrsta i može se naći samo u uzgoju.

Latinski naziv za mentu je Mentha piperita, a kod nas je poznata pod nazivima nana, ljuta nana, paprena metvica ili samo metvica.

Cijela se biljka odlikuje snažnim mirisom na mentol, koji je svojstven i ostalim vrstama metvica.

Kao začin listovi mente se mogu koristiti suhi ili svježi za pripremu različitih jela kojima će dati jedan ugodan okus. Preporučuje se dodatak nekoliko listova mente svakom octu koji rabimo u našoj kuhinji.

Povijest mente

U ljekarstvu se različite vrste mente koriste već stoljećima. Grci i Židovi su od mente radili parfeme. Rimljani su prilikom vjerskih obreda mentu stavljali u krune, a koristili su je kao lijek protiv kašlja, urinarnih teškoća, zmijskih ugriza i uboda insekata, probavnih tegoba i glavobolja. Rimljanke su mentu miješale s medom i tako su je koristile nakon što su pile vino jer se u to vrijeme ispijanje alkohola kažnjavalo smrtnom kaznom.

Vojnicima u staroj Grčkoj bilo je zabranjeno uzimati paprenu metvicu jer se smatralo da ima afrodizijačko djelovanje. Arapi su od davnina pili čaj od mente kao simbol ljubavi i prijateljstva te kako bi potaknuli svoju muževnost.

U grčkoj mitologiji menta je bila nimfa koju je progonio bog podzemlja Had. Perzefona je spasila mentu od Hada pretvorivši je upravo u biljku metvicu.

Uzgoj i berba mente

U početku menta raste vrlo sporo, a nakon 15 dana poslije nicanja kreće rasti intenzivnije. Optimalna temperatura za rast mente je od 18 do 20°C.  S obzirom na to da je višegodišnji usjev i brzo prekriva tlo, zahtijevat će specifičnu njegu kao što je gnojidba, prihrana, zalijevanje i borba protiv korova, štetnika i bolesti.

Kako bi menta imala dobar prinos, tlo se mora održavati vlažnim natapanjem. Najbolje je povoditi natapanje na početku vegetacije. Tjedan dana prije berbe mente treba prestati s natapanjem jer će tako u listovima biti veći sadržaj eteričnih ulja.

Ako je nasad mente pregust, sadnice se prorjeđuju vadilicama za krumpir ili repu. Krajem listopada i početkom studenog se obavlja prorjeđivanje nasada, kada je vlaga tla optimalna, a dnevna temperatura umjerena.

U vrtu se menta lako uzgaja no treba paziti jer se ona brzo širi i teško kontrolira ako se redovito ne obrezuje. Bolja opcija je uzgoj u tegli. U tegli se može uzgojiti sadnjom gotovih presadnica ili iz sjemena. Teglu s mentom treba držati na mjestu do kojeg dopire mnogo sunca.

Za uzgoj mente na gredici potrebna je prostrana posuda kojoj se odreže dno. Posuda se ukopa u zemlju tako da rubovi budu nekoliko centimetara iznad zemlje. Za grmoliki oblik mente potrebno ju je orezivati tijekom ljeta. Jednom mjesečno menta zahtijeva prihranu tekućim hranjivom. Ovako zasađena menta će tijekom jedne sezone ispuniti posudu pa će korijenje postati stisnuto. Zato ju je u rano proljeće potrebno izvaditi iz posude kako bi skratili korijenje na pola i presadili u posudu.

Ako se menta uzgaja zbog lista onda se berba obavlja kada je količina lista veća od stabljike, neposredno prije cvatnje. Menta namijenjena za destilaciju bere se za vrijeme cvatnje. U jednoj sezoni mentu je moguće brati do 2 puta, a ako se vršilo redovito navodnjavanje, menta će se moći brati i do 4 puta. Bere se tako da vrhove biljke skratite za 15 cm.

Priprema čaja od mente

Idealan recept za pripremu čaja od mente je da se 1 žličica ili 1 gram mente stavi na 150 ml vode. Preporučena dnevna doza je od 2 šalice čaja kako ne bi došlo do nuspojava. Preporučljivo je popiti najviše 4 šalice čaja od mente dnevno.

Listovi se natrgaju u čajnik te se nježno zgnječe drvenom žlicom kako bi menta otpustila svoja eterična ulja. Potom se dodaje kipuća voda i med. Čajnik se ostavi 10-ak minuta nakon kojih je moguće natočiti čaj u šalicu.

Čaj od mente za jačanje želuca, srca i izbacivanje štetnih tvari

Za pripremu čaja od mente potrebna je 1 velika žlica mente koja se stavlja u ½ l vrele vode i ostavi 3 do 5 minuta. Potom se procijedi i popije tijekom dana.

Za uklanjanje svih štetnih tvari, jačanje želuca i srca ovim čajem, potrebna je kura koja traje 3 tjedna. Nakon toga se napravi pauza te se doza po potrebi nastavi.

Ovako pripremljen čaj izbacit će nagomilanu sluz. Ako se u čaj doda med, on je pogodan za starije ljude koji ako kroz duže vrijeme piju 2 do 3 šalice čaja dnevno mogu osjetiti olakšanje s disanjem.

Upotreba mente

Menta je jedna od biljaka koju bi zbog svog ljekovitog djelovanja svatko trebao imati kod kuće. U našem podneblju poznate su 2 vrste mente:

  • dugolisna
  • paprena metvica

Mnogi znanstvenici tvrde da je dugolisna metvica ljekovitija jer ima snažnije antibakterijsko i antioksidativno djelovanje. Kod čaja od mente nema razlike u djelovanju pa je svejedno koju vrstu mente ćete koristiti.

Menta je poznata jer aktivira receptore osjetljive na hladnoću zbog čega se javlja osjećaj hlađenja. Zato se može koristiti u obliku obloga tako da svježe listove stavite u cipele ili kao obloge preko noći kako biste liječili umorne noge.

Menta liječi i pomaže kod niza problema kao što su:

  • loš zadah i bolesti desni
  • nadutost, probavne tegobe, povraćanje i mučnine
  • simptomi proljeva, želučanih grčeva i iritabilnog crijeva
  • simptomi gripe i prehlade jer pomaže radu imunološkog sustava
  • suzbijanje apetita (pomaže u procesu mršavljenja)
  • suzbijanje upala i infekcija
  • otklanjanje stresa i ublažavanje nesanice
  • suzbijanje peruti

Čaj od mente potpomaže rad imunološkog sustava zbog obilja vitamina i minerala, od čega se ističu vitamin B i kalcij.

Menta može pomoći kod gihta i reume zbog analgetskih svojstava koji se nalaze u svježe zgnječenim listovima i stavljaju se na natekle zglobove. S obzirom na to da djeluje protuupalno, izvrstan je lijek za sva stanja koja su povezana s grčevima i bolovima.

Moguće nuspojave konzumacije čaja od mente

Nuspojave mente moguće su kod osoba koje pate od gastroezofagealnog refluksa. Isto tako konzumacija čaja se ne preporučuje trudnicama jer može povećati rizik od pobačaja zbog opuštanja maternice, a ovo se osobito tiče žena koje imaju povijest spontanih pobačaja. Nije preporučljiva ni dojiljama jer može biti štetna za dojenčad.

U slučajevima kada se koriste lijekovi koji imaju isti ili sličan utjecaj kao i menta, potrebno je konzultirati se s liječnikom kako se ne bi poništilo djelovanje lijeka.

U slučaju alergije na mentol potrebno je izbjegavati čaj od mente.

Prekomjerna konzumacija čaja može uzrokovati bol u mišićima, drhtanje, spore otkucaje srca, proljev, grčeve i pospanost.

Sušenje i čuvanje čaja od mente

Nakon berbe, menta se stavlja sušiti na suho, prozračno i tamno mjesto. Kada se listovi osuše spremaju se u platnene ili papirnate vrećice koje se čuvaju na tamnom mjestu.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: JerzyGorecki / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

orhideja

Bolesti orhideja

Često se bolesti na orhidejama ne primijete dok ne uzmu maha. Stoga je jako važno redovito pregledavati biljke, ispod i … [više] about Bolesti orhideja

hranilica za ptice

Kako napraviti hranilicu za ptice od plastične boce

U vrijeme jakih i dugih zima, ptice često nemaju što za jesti jer su sve površine prekrivene snijegom ili ledom. … [više] about Kako napraviti hranilicu za ptice od plastične boce

Gljive na stablu

Što je gljiva

Gljive zbog svoje jedinstvene građe ne pripadaju u skupinu životinja niti u skupinu biljaka već je riječ o posebnoj … [više] about Što je gljiva

obrada tla

Priprema tla za jesensku sadnju

Tlo se svakom sadnjom biljaka u potpunosti iscrpljuje pa stoga iziskuje posebnu njegu. Potrebno ga je tretirati i … [više] about Priprema tla za jesensku sadnju

biljka-u-loncanici

Ideje za mini vrtove od slomljenih lončanica

Vrtlarenje pruža mogućnost velike kreativnosti zbog upotrebe različitih materijala te slomljenih i starih tegla i … [više] about Ideje za mini vrtove od slomljenih lončanica

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

mrkva

Mrkva

kamilica

Kamilica

pir-u-polju

Pir

iris, perunika

Iris ili perunika

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka