• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
melisa

Čaj od matičnjaka

Autor: Martina P.

  • 1 Povijest matičnjaka
  • 2 Uzgoj i berba matičnjaka
  • 3 Priprema čaja od matičnjaka
    • 3.1 Čaj za smirenje od matičnjaka
    • 3.2 Čaj za čišćenje kože od matičnjaka
  • 4 Upotreba matičnjaka
  • 5 Moguće nuspojave konzumacije matičnjaka
  • 6 Sušenje i čuvanje matičnjaka

Matičnjak je sredozemna biljka koja raste po sjenovitim i vlažnijim mjestima uz živice i rubove poljskih puteva. Latinski naziv za matičnjak jest Melissa officinalis, a kod nas je poznat kao čelinjak, maternjak, limunka, melisa ili rojevac. Engleski nazivi za matičnjak su Lemon balm, Balm ili Sweet Balm, a talijanski Melissa vera ili Citronella.

Nazivi matičnjak i rojevac povezani su s korištenjem ove biljke pri rojenju pčela, jer se njome mažu košnice kako bi se matice zadržale u novoj košnici.

Cijela biljka ima ugodan miris po limunu, a danas se uglavnom uzgaja zbog svojih ljekovitih svojstava.

Povijest matičnjaka

Matičnjak je rasprostranjen na području zapadne Azije i Europe gdje često raste samoniklo. Iz povijesti je poznata i karmelićanska vodica koju su pripremale sestre iz reda Karmelićanki u 17. stoljeću. Receptura vodice bila je tajna gotovo 200 godina, a koristila se kao lijek za sve tegobe. Obitelj Boyer počela je pripremati vodicu na isti način, a od 14 ljekovitih biljaka i 9 začina u recepturi, glavni je sastojak bio matičnjak.

Također, postoji narodno vjerovanje da obitelji iz kuća oko kojih raste matičnjak žive u blagostanju, posebno ako ukućani uzgajaju pčele. Za vrijeme kuge i kolere vjerovalo se kako te bolesti ne prolaze do kuća oko kojih raste matičnjak.

Hvale ga i opisuju mnogi prirodoslovci, a najbolji poznavatelj matičnjaka Mattioli tvrdi da matičnjak ima izvanredno dobra svojstva jer oživljava i jača srce, čisti krv, pomaže svim unutarnjim organima i otklanja tugu i neraspoloženje.

Antički pisac Plinije hvalio je smjesu soka matičnjaka za oči, a časna sestra Hildegarde smatra kako će se onaj tko jede matičnjak smijati jer toplina zahvaća srce i slezenu.

Uzgoj i berba matičnjaka

Matičnjaku za uzgoj odgovara vlažno tlo i topla klima. Lako se razmnožava dijeljenjem ili sjemenom. Kod uzgoja iz sjemena, proces klijanja traje od 3 do 4 tjedna, a za to vrijeme matičnjaku je potrebna stalna vlaga i toplina. Lako se može uzgojiti od reznica koje se uzimaju u proljeće i jesen i dijeljenjem korijena.

Kao i svaka druga biljka tako će i matičnjak bolje rasti ako se redovito gnoji i zalijeva. Ako ne želite da se biljka zasjemeni ili želite bujno lišće, matičnjak je potrebno orezivati.

Veoma je tvrdoglava biljka i ako je ne držite pod kontrolom mogla bi veoma bujno rasti. Smatra se medonosnom biljkom jer je pčele rado posjećuju skupljajući pelud i nektar.

Osim u vrtu, matičnjak se može uzgajati i u posudama i teglama na balkonu. Uspjet će u bilo kojoj vrtnoj zemlji koja je dobro drenirana, a tegla se stavlja na mjesto koje je izloženo suncu. U zimskim mjesecima dobro je teglu zaštiti od prevelike vlage.

Cvate od lipnja do kolovoza, a listovi se beru, odnosno kose prije nego što procvjeta za vrijeme suhog, sunčanog i toplog vremena. Bere se u 6. i 10. mjesecu tako da se biljka kosi na visini od 5 do 10 cm iznad tla jer će to potaknuti razvoj izdanaka.

Priprema čaja od matičnjaka

Čaj od matičnjaka priprema se od listova koji se također koriste i za pripremu juha, salata i ostalih jela.

Čaj za smirenje od matičnjaka

Svojim umirujućim svojstvima, čaj od matičnjaka poznat je po tome što djeluje protiv poremećaja koji su uzrokovani stresom te antioksidativnim spojevima koji djeluju ljekovito. Kod pripreme čaja dio tih spojeva će se razgraditi jer se čaj priprema s vrelom vodom.

Dovoljno je jednu žlicu suhih listova matičnjaka preliti s 2 dcl kipuće vode i ostaviti da odstoji nekoliko minuta i potom procijediti. Po želji se može zasladiti te se pije tijekom dana.

Čaj za čišćenje kože od matičnjaka

Čaj koji djelotvorno čisti kožu priprema se tako da pregršt listova matičnjaka stavite u 2 litre vode i kuhate 5 minuta te procijedite. Tim čajem se možete umivati ili mazati cijelo tijelo.

Upotreba matičnjaka

Čaj od matičnjaka koristi se još od davnina, a mnogi su ga nazivali eliksirom života. Listovi matičnjaka bogati su beta karotenom, vitaminom C i bakrom. Razlog njegove ljekovitosti su i antioksidativni spojevi nerol, citral, citronelat, izopulegol i kariofilen.

Uvelike može utjecati na kvalitetu sna pa se često koristi kao prirodni lijek protiv depresije, napetosti, anksioznosti i nesanice. Zbog umirujućih svojstava može pomoći i kod problema s probavom i nadutosti. Na imunitet pozitivno djeluje čaj od matičnjaka, a ekstrakt se primjenjuje kod liječenja herpesa na usnama.

Još neke od zdravstvenih dobrobiti matičnjaka su: ublažavanje mučnine, snižavanje visoke tjelesne temperature i povećanje koncentracije.

Zdravstvenu vrijednost matičnjaka potvrdila su mnoga istraživanja i studije poput one od strane iranskih znanstvenika koja je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, u kojemu je potvrđeno protuupalno djelovanje ekstrakta matičnjaka na bolesnike koji imaju Alzheimerovu bolest. Isto tako zabilježeni su smanjeni periodi ekscitacija i mentalnih smetnji.

Još jedna studija iz 2013. godine koja je objavljena u časopisu Advances in Pharmacological Science, dokazala je protuupalno djelovanje ulja na edeme.

Kao ljekovita biljka matičnjak se primjenjuje u liječenju glavobolje, potištenosti i bezvoljnosti, rana i nečiste kože, reume i gihta te sprječava nastanak žučnih kamenaca.

Moguće nuspojave konzumacije matičnjaka

Kao i svaka druga biljka čiji se dijelovi koriste u ljekovite svrhe, tako i prekomjerno korištenje matičnjaka, prema zdravstvenim stručnjacima s portala Medicine Net može uzrokovati iritaciju kože, sedativni učinak i hipersenzitivnost. Dugotrajna upotrebe matičnjaka nije preporučljiva jer može smanjiti sintezu hormona štitnjače i usporiti njenu funkciju.

Iako se prema narodnoj medicini smatra da čaj od matičnjaka može spriječiti povraćanje i mučnine kod trudnica, ipak je potrebno konzultirati se s liječnikom prije konzumacije. Ako namjeravate koristiti kozmetičke pripravke od matičnjaka, prvo provjerite jeste li alergični tako da manju količinu nanesete na unutarnjoj strani zapešća.

Sušenje i čuvanje matičnjaka

Listovi se na prirodan način suše na hladnom i prozračnom mjestu tako da se u tankom sloju rašire po papiru i tako drže nekoliko dana. Tijekom ljetnih mjeseci najbolje je na prirodan način sušiti listove jer su tada temperature visoke. Ako se suše u sušnici, temperatura mora prva dva sata biti 55 °C, a kasnije 40 °C.

Kada su u potpunosti suhi, listovi se spremaju u papirnate ili platnene vrećice te se čuvaju na suhom, prozračnom i hladnom mjestu. Suho lišće nije potrebno usitnjavati i nije mu potrebno dodavati nikakve primjese, a ono mora biti zelene boje i imati ugodan miris po limunu.

Foto: DianaERios/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

garnitura od ratana

Namještaj od ratana - održavanje i prednosti

Uživanje u vrtu ili na terasi na otvorenom ne može biti potpuno bez udobnog, kvalitetnog i vizualno efektnog namještaja. … [više] about Namještaj od ratana - održavanje i prednosti

kokedama

Kokedama - japanski način uzgajanja biljaka

Japanci su oduvijek bili posebni po svojoj minimalističkoj i posebnoj estetici, a iz njihove tradicije upravo dolazi i … [više] about Kokedama - japanski način uzgajanja biljaka

balkonsko cvijeće

Najbolje cvijeće za balkon

Cvijeće za balkon većinom se sadi u ljeto, ali sadnja može započeti već u proljeće. Jako je važno mjesto na kojem ćete … [više] about Najbolje cvijeće za balkon

ananas

Uzgoj ananasa u stanu

Jedna od omiljenih slastica tijekom ljeta, ali i cijele godine je zasigurno ananas. Osim kao osvježavajuće jestivo … [više] about Uzgoj ananasa u stanu

afrička ljubičica

Sobno cvijeće koje voli sjenu

Kod uzgoja sobnog cvijeća i ostalog bilja uvijek postoji određeni izazov, a jedan od najčešćih s kojima se susrećemo su … [više] about Sobno cvijeće koje voli sjenu

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

maćuhica

Maćuhica

maslina

Maslina

kalanhoa

Kalanhoa

divlji muškatni oraščić

Muškatni oraščić

marakuja

Marakuja

gavez

Gavez

plućnjak

Plućnjak

loboda

Loboda

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka