Maslina ili uljika (Olea europea L.) zimzeleni je razgranati grm ili stablo koje raste u visinu od 3 do 13 metara. Olea europea L. se nalazi u porodici maslina (Oleaceae), a za uzgoj se koristi kultivirana vrsta Olea europaea ssp. europaea.
Maslina pripada u skupinu voćaka, a uzgaja se zbog zelenih plodova koji s dozrijevanjem mijenjaju boju u smeđu, plavu i crnu. S obzirom na dozrijevanje i sortu, masline se koriste u proizvodnji ulja ili za konzerviranje. S obzirom na način uzgoja, ali i klimu te vrstu tla, potrebno je odabrati sortu masline prije nego što se upustite u uzgoj.
Maslina se može saditi iz kupljenih sadnica, iz presadnica uzgojenih u posudama te iz sadnica nastalih cijepljenjem.
Prije sadnje, potrebno je odabrati oblik sadnje i razmake između stabala o čemu ovisi uzgojni oblik masline. Nakon toga, tlo se priprema za sadnju i započinje se sadnjom maslina. Preporučeno vrijeme sadnje je proljeće, no tamo gdje ne postoji opasnost od mrazeva, maslinu možete saditi tijekom cijele godine.
Posadite je na položaje gdje je strujanje zraka pojačano, u suho i dobro drenirano tlo. Mladim biljkama obvezno osigurajte potporu za rast u vidu kolca.
Za uzgoj i održavanje maslina važno je redovito obrađivati tlo, čistiti ga od korova, zatravljivati maslinik, gnojiti ga te navodnjavati. Iznimno je bitno obavljati redovitu rezidbu - rezidbu za uzgoj i rezidbu na rod.
Malinu mogu napasti razni štetnici i bolesti pa redovito treba provjeravati maslinik. Posebnu pozornost treba obratiti na to u prvim godinama uzgoja kada je biljka još krhka i podložna štetnicima poput jasminovog moljca i maslinove pipe.
Jedan od najvažnijih koraka u uzgoju masline upravo je njihova berba. Ne uberemo li ih na vrijeme plodovi neće biti očekivane kvalitete.
Berba maslina odvija se u jesenskim mjesecima - tijekom rujna i listopada, a vrijeme berbe ovisi o sorti masline, odnosno o tome beremo li masline za proizvodnju ulja ili za konzerviranje.
Berba stolnih sorti maslina bere se kada kožica masline poprimi svijetložutu boju, dok se berba uljarica odvija kada je jedna trećina ploda zelena, jedna trećina crna i jedna trećina ljubičasta.
Maslina i njezine prerađevine od davnina se koriste diljem svijeta. Smatra se da potječe iz Krete, a u Hrvatskoj se najstarija maslina nalazi u NP Brijuni gdje je njezina starost procijenjena na više od 1.600 godina.
Foto: Carabo Spain / Pixabay