Pasji trn (lat. Hippophae rhamnoides) je samonikla biljka iz porodice zlolesinki. Sama biljka je jestiva, a za nju se još koriste nazivi i vučji trn i vukodržica. Pasji trn je razgranati, trnoviti grm koji dostiže visinu do najviše 6 metara.
Drvo pasjeg trna ima tamnu, crvenosmeđu koru koja je na mlađim granama siva, dok su listovi uski, dužine do 8 cm, a širine do 0,5 cm. Listovi su sivozeleni, dok je naličje srebrnastosive boje. Sama biljka cvijeta u rano proljeće, njeni cvjetovi su maleni i neuglednog izgleda, a obiluju zelenkastožutom bojom. Što se tiče plodova, oni su jajastog oblika i narančaste boje. Stanište na kojem najbolje uspijevaju je suho, pjeskovito te vapnenasto tlo.
Kod nas je najviše rasprostranjen uz područje Dunava, uz samu obalu. Rijeđe ga možemo naći na kamenitim obroncima u planinskim krajevima ili uz morske obale, a zbog lijepog izgleda često se sadi kao ukrasni grm u parkovima i dvorištima. Kultivirana biljka ima veće plodove s manjim košticama. Muški cvjetovi sakupljeni su u kratke rese; ženski cvjetovi u rahle grozdove na stapkama. Oprašuje se pomoću vjetra.
Vremenski uvjeti sadnje: suho, sunčano
Vrijeme cvatnje: svibanj, lipanj
Opseg krošnje: 200 cm
Visina stabla: do 6 m
Sadnja pasjeg trna i razmnožavanje
Važna je informacija da pasji trn možete saditi i sami, a sam uzgoj pasjeg trna podrazumijeva osnovnu upućenost u sve karakteristike biljke. Kao što je već navedeno, pasji trn je najbolje saditi na pjeskovitim sunčanim padinama jer ne podnosi duže zadržavanje u vode u tlu.
Što se tiče sadnje i razmnožavanja ove biljke, ona se razmnožava proljetnim reznicama koje imaju mogućnost brzog ukorjenjvanja u pjeskovitom zemljištu u stakleniku ili klijalištu. Ima vrlo jak i razgranat korijen, pa učvršćuje tlo. Inače, dobro raste i na mršavom tlu i nije ga potrebno gnojiti, osim što mu je ponekad dobro dodati mljevenog kamena.
Sadnica pasjeg trna može se posaditi u studenom te je poželjno da se u rupe prilikom sadnje biljaka stave granule konjskog gnoja te se oko njih stavi slama. Tako se sama sadnica biljke grije što sprječava smrzavanje korijena biljke. Kod kupnje muških biljaka pod nazivom Polmix bitno je znati da postoje tri vrste sorti po vremenu zrenja. Gusti, trnoviti grmovi pružaju zaklon, posebno sitnoj divljači, a pticama daju plodove za hranu. Veći broj ptica dolijeće među grmove pasjeg trna u jesen, a zadržavaju se tu i ptice selice. Grupna sadnja vučjeg trna moguća je u pojasevima koji su zaštićeni od vjetra, na šumskim rubovima, čistinama, uz ceste i kanale.
Uzgoj pasjeg trna i održavanje
Pasji trn voli sunce, a odlično podnosi i niske temperature, te je poprilično otporna biljka. Dvogodišnje i trogodišnje sadnice se prodaju u rasadnicima. Biljka je dvodomna; kako bismo dobili plodove, moramo imati muške i ženske biljke.
Plodovi pasjeg trna ubiru se od srpnja pa do zime. Prvih godina od sadnje može se ubrati tek nekoliko bobica dok otprilike nakon osme godine uzgajanja, može se očekivati do nekoliko stotina kilograma bobica pasjeg trna. Što se tiče samog branja, ono je teško jer je plod skroz stisnut oko grane i ima trnje pa se rukom veoma sporo bere. Neki plodove ubiru kombajnom na način da sijeku grane.
Manje količine beru se ručno, trganjem s grančica izravno u pripremljene posude. Ruke treba zaštititi rukavicama. Ubrani se materijal tiješti, a sok se izbistri i konzervira. Mnoge podvrste, koje se razlikuju po obliku, boji i okusu ploda te sadržaju aktivnih sastojaka, dostupne su danas na tržištu. Pojedine vrste uzgajaju se za različite svrhe - za potrošnju odmah ili kao sirovina za farmaceutsku industriju.
Upotreba pasjeg trna
Pasji trn je ljekovita biljka koja ima široku primjenu. Bobice ove biljke su izrazito hranjive te su poprilično skupa sirovina za dobivanje soka i ulja s visokim udjelom C vitamina, većim od naranče i limuna. Također sadrži i vitamin E, karoten te kvercetin - jak antioksidans s antikancerogenim djelovanjem.
Pasji trn također djeluje protuupalno, štiti jetru, kožu, snižava tlak, podiže imunitet, stavlja se na rane i opekotine te sprečava koagulaciju krvi. Poznat je po tradicionalnom korištenju kod liječenja kroničnog kašlja, astme i problema s dišnim putevima.
Sok od pasjeg trna
Pošto su plodovi kiseli, sok se može praviti uz pomoć zaslađivača. Zrele bobice se mogu pohraniti i u zamrzivaču te se kasnije iskoristiti za pravljenje džemova ili sokova. Sam proces proizvodnje soka od plodova pasjeg trna je isti kao kod ostalog bobičastog voća.
Ulje od pasjeg trna
Ulje pasjeg trna je veoma cijenjeno i ljekovito. Sami plodovi sadrže ulje koje pomaže u saniranju ekcema, opekotina, rana. Ulje pasjeg trna se primjenjuje i u kozmetici kod proizvodnje krema i losiona za njegu kože. Može pomoći i kod mršavljenja jer umanjuje apetit.
Povijest pasjeg trna
Pasji trn poznajemo još iz knjiga starih Grka, a reference o njegovoj ljekovitosti, ali i prehrambenoj upotrebi, nalaze se i u tibetanskim medicinskim knjigama. Primjena ulja bobica pasjeg trna u tradicionalnoj medicini prakticira se više od tisuću godina.
Kineska ga je vojska koristila 1950-ih za pomoć vojnicima koji su imali visinsku bolest. U bivšem SSSR-u su ga koristili za otklanjanje opekotina od kozmičke radijacije na astronautima, koje su nastajale pri vraćanju u zemljinu atmosferu.
Autor: E.P., Foto: Uschi_Du/Pixabay
Odgovori