• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
pasji trn

Pasji trn

Autor: Anita

  • 1 Sadnja pasjeg trna i razmnožavanje
  • 2 Uzgoj pasjeg trna i održavanje
  • 3 Upotreba pasjeg trna
  • 4 Povijest pasjeg trna

Pasji trn (lat. Hippophae rhamnoides) je samonikla biljka iz porodice zlolesinki. Sama biljka je jestiva, a za nju se još koriste nazivi i vučji trn i vukodržica. Pasji trn je razgranati, trnoviti grm koji dostiže visinu do najviše 6 metara.

Drvo pasjeg trna ima tamnu, crvenosmeđu koru koja je na mlađim granama siva, dok su listovi uski, dužine do 8 cm, a širine do 0,5 cm. Listovi su sivozeleni, dok je naličje srebrnastosive boje. Sama biljka cvijeta u rano proljeće, njeni cvjetovi su maleni i neuglednog izgleda, a obiluju zelenkastožutom bojom. Što se tiče plodova, oni su jajastog oblika i narančaste boje. Stanište na kojem najbolje uspijevaju je suho, pjeskovito te vapnenasto tlo.

Kod nas je najviše rasprostranjen uz područje Dunava, uz samu obalu. Rijeđe ga možemo naći na kamenitim obroncima u planinskim krajevima ili uz morske obale, a zbog lijepog izgleda često se sadi kao ukrasni grm u parkovima i dvorištima. Kultivirana biljka ima veće plodove s manjim košticama. Muški cvjetovi sakupljeni su u kratke rese; ženski cvjetovi u rahle grozdove na stapkama. Oprašuje se pomoću vjetra.

Vremenski uvjeti sadnje: suho, sunčano
Vrijeme cvatnje: svibanj, lipanj
Opseg krošnje: 200 cm
Visina stabla: do 6 m

Sadnja pasjeg trna i razmnožavanje

Važna je informacija da pasji trn možete saditi i sami, a sam uzgoj pasjeg trna podrazumijeva osnovnu upućenost u sve karakteristike biljke. Kao što je već navedeno, pasji trn je najbolje saditi na pjeskovitim sunčanim padinama jer ne podnosi duže zadržavanje u vode u tlu.

Što se tiče sadnje i razmnožavanja ove biljke, ona se razmnožava proljetnim reznicama koje imaju mogućnost brzog ukorjenjvanja u pjeskovitom zemljištu u stakleniku ili klijalištu. Ima vrlo jak i razgranat korijen, pa učvršćuje tlo. Inače, dobro raste i na mršavom tlu i nije ga potrebno gnojiti, osim što mu je ponekad dobro dodati mljevenog kamena.

Sadnica pasjeg trna može se posaditi u studenom te je poželjno da se u rupe prilikom sadnje biljaka stave granule konjskog gnoja te se oko njih stavi slama. Tako se sama sadnica biljke grije što sprječava smrzavanje korijena biljke. Kod kupnje muških biljaka pod nazivom Polmix bitno je znati da postoje tri vrste sorti po vremenu zrenja. Gusti, trnoviti grmovi pružaju zaklon, posebno sitnoj divljači, a pticama daju plodove za hranu. Veći broj ptica dolijeće među grmove pasjeg trna u jesen, a zadržavaju se tu i ptice selice. Grupna sadnja vučjeg trna moguća je u pojasevima koji su zaštićeni od vjetra, na šumskim rubovima, čistinama, uz ceste i kanale.

Uzgoj pasjeg trna i održavanje

Pasji trn voli sunce, a odlično podnosi i niske temperature, te je poprilično otporna biljka. Dvogodišnje i trogodišnje sadnice se prodaju u rasadnicima. Biljka je dvodomna; kako bismo dobili plodove, moramo imati muške i ženske biljke.

Plodovi pasjeg trna ubiru se od srpnja pa do zime. Prvih godina od sadnje može se ubrati tek nekoliko bobica dok otprilike nakon osme godine uzgajanja, može se očekivati do nekoliko stotina kilograma bobica pasjeg trna. Što se tiče samog branja, ono je teško jer je plod skroz stisnut oko grane i ima trnje pa se rukom veoma sporo bere. Neki plodove ubiru kombajnom na način da sijeku grane.

Manje količine beru se ručno, trganjem s grančica izravno u pripremljene posude. Ruke treba zaštititi rukavicama. Ubrani se materijal tiješti, a sok se izbistri i konzervira. Mnoge podvrste, koje se razlikuju po obliku, boji i okusu ploda te sadržaju aktivnih sastojaka, dostupne su danas na tržištu. Pojedine vrste uzgajaju se za različite svrhe - za potrošnju odmah ili kao sirovina za farmaceutsku industriju.

Upotreba pasjeg trna

Pasji trn je ljekovita biljka koja ima široku primjenu. Bobice ove biljke su izrazito hranjive te su poprilično skupa sirovina za dobivanje soka i ulja s visokim udjelom C vitamina, većim od naranče i limuna. Također sadrži i vitamin E, karoten te kvercetin - jak antioksidans s antikancerogenim djelovanjem.

Pasji trn također djeluje protuupalno, štiti jetru, kožu, snižava tlak, podiže imunitet, stavlja se na rane i opekotine te sprečava koagulaciju krvi. Poznat je po tradicionalnom korištenju kod liječenja kroničnog kašlja, astme i problema s dišnim putevima.

Sok od pasjeg trna

Pošto su plodovi kiseli, sok se može praviti uz pomoć zaslađivača. Zrele bobice se mogu pohraniti i u zamrzivaču te se kasnije iskoristiti za pravljenje džemova ili sokova. Sam proces proizvodnje soka od plodova pasjeg trna je isti kao kod ostalog bobičastog voća.

Ulje od pasjeg trna

Ulje pasjeg trna je veoma cijenjeno i ljekovito. Sami plodovi sadrže ulje koje pomaže u saniranju ekcema, opekotina, rana. Ulje pasjeg trna se primjenjuje i u kozmetici kod proizvodnje krema i losiona za njegu kože. Može pomoći i kod mršavljenja jer umanjuje apetit.

Povijest pasjeg trna

Pasji trn poznajemo još iz knjiga starih Grka, a reference o njegovoj ljekovitosti, ali i prehrambenoj upotrebi, nalaze se i u tibetanskim medicinskim knjigama. Primjena ulja bobica pasjeg trna u tradicionalnoj medicini prakticira se više od tisuću godina.

Kineska ga je vojska koristila 1950-ih za pomoć vojnicima koji su imali visinsku bolest. U bivšem SSSR-u su ga koristili za otklanjanje opekotina od kozmičke radijacije na astronautima, koje su nastajale pri vraćanju u zemljinu atmosferu.

Autor: E.P., Foto: Uschi_Du/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

povrce

Kako razlikovati voće od povrća

Iako ste možda uvjereni da znate koje biljke pripadaju skupini voća, a koje u skupinu povrća, glavna razlika između njih … [više] about Kako razlikovati voće od povrća

pelargonija

Biljke koje vole sunce

Bilo da se radi o trajnicama ili ljetnicama, dobro je znati odabrati prave vrste biljaka. Pri tom se nije bitno ravnati … [više] about Biljke koje vole sunce

balkon s cvijećem

Balkonske ograde - ideje

Prije nego što se odlučite na uređenje eksterijera, isto kao i u slučaju interijera, potrebno je sve dobro isplanirati i … [više] about Balkonske ograde - ideje

banane

Kora od banane kao prirodno gnojivo

U svim kućanstvima, u kojima je prisutan vrt, zasigurno se skuplja kompost od ostataka hrane koji čini odlično prirodno … [više] about Kora od banane kao prirodno gnojivo

Vrt u sjeni - sve što trebate znati prije nego što počnete sa sadnjom

Većina biljaka za svoj rast zahtijeva osunčana mjesta. Međutim, postoje vrste koje uspijevaju i bez velike količine … [više] about Vrt u sjeni - sve što trebate znati prije nego što počnete sa sadnjom

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

maćuhica

Maćuhica

maslina

Maslina

kalanhoa

Kalanhoa

divlji muškatni oraščić

Muškatni oraščić

marakuja

Marakuja

gavez

Gavez

plućnjak

Plućnjak

loboda

Loboda

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka